מדעי כדור הארץ (595) - לימודים לתואר בוגר            
 
 
מסלולי לימוד


מידע על החוג למדעי כדור הארץ (סמל חוג 595)

 

מדעי כדור הארץ עוסק בחקר התהליכים הפועלים והמעצבים את כדור הארץ המוצק, את הימים והאוקיאנוסים ואת האטמוספירה. חקר מדעי כדור הארץ באוניברסיטה העברית משלב מחקר בסיסי בחזית המדע העולמי עם יישומים בעלי חשיבות לאומית. החוג מציע תכנית יחודית בהיקפה ובאיכותה המאפשרת להתמחות בגאולוגיה, במדעי האקלים והאטמוספירה ובמדעי הים ובאוקיינוגרפיה. הלימודים מתנהלים בכיתות קטנות והם כוללים מחנות מיפוי וסיורים, וכן הפלגות מחקר בים התיכון ובמפרץ אילת. המכון למדעי כדה"א מצויד במכשור מעבדה משוכלל בקדמת הטכנולוגיה המדעית הקיימת ומתחרה בתחום זה במיטב האוניברסיטאות בעולם. המכון למדעי כדה"א מציע  אווירת לימודים יצירתית בבית אקדמי מסביר פנים המעניק אפשרויות לימוד מגוונות תוך כדי שאיפה למצוינות. מורי החוג הם מדענים וחוקרים פעילים מהשורה הראשונה, מחקריהם מתמקדים בהיבטים מרכזיים בחזית מדעי כדור הארץ. כל תלמידי המוסמך והדוקטור נוטלים חלק ומשתתפים במחקרים אלו.

חלק מתכניות הלימודים בחוג למדעי כדור הארץ פתוחות לשילוב עם לימודי חוג אחר במסלול דו חוגי כמו עם לימודי הסביבה, מדעי החיים, מדעי המחשב, פיסיקה, כימיה, תכנית "אמירים" וחוגים שונים בפקולטות למדעי הרוח והחברה. תלמידים הבוחרים בשילוב עם חוגים אחרים צריכים להיות מודעים לכך שתיתכנה חפיפות במערכת השעות כך שלימודיהם לתואר עלולים להתארך מעבר לשלוש שנים.

כל אחת מהתכניות שמציע החוג למדעי כדה"א נבננתה במגמה להבטיח רמת לימודים גבוהה ובמטרה להכשיר בוגרים ובוגרות בעלי ידע מקיף ואיכותי, ולהכינם למגוון רחב של עיסוקים בנושאים מחקריים ויישומיים. הבוגרים, המוסמכים ובעלי תואר הדוקטור המסיימים את לימודיהם בחוג למדעי כדה"א מהווים את עמוד השדרה של מחקר כדור הארץ בכל אוניברסיטאות המחקר בארץ, ובמכוני המחקר המובילים כמו המכון הגיאולוגי והגיאופיסי, השירות המטאורולוגי, השירות ההידרולוגי, המכון לחקר ימים ואגמים ועוד. הם משולבים בחברות לחיפושי מים, מחצבים, נפט וגז; חברות בנושאי סביבה, חיזוי מזג אויר וגיאולוגיה הנדסית, בצה"ל ובהוראה בשילוב עם לימודי תעודת הוראה.

המכון למדעי כדור הארץ אף מעניק לתלמידים הזכאים לכך פרסי הצטיינות.

הלימודים בשנה א' משותפים לכל תלמידי החוג. תכנית הלימודים כוללת לימודי מבוא של החוג ולימודי יסוד (פיסיקה, כימיה ומתמטיקה) בפקולטה. בשנים ב' ו-ג' על התלמידים לבחור באחת משתי ההתמחויות: התמחות בגיאולוגיה או התמחות באקלים, אטמוספירה ואוקיינוגרפיה.  את ההתמחויות הללו אפשר ללמוד במסגרת חד-חוגי מורחב , במסגרת דו-חוגי ו במסגרת חטיבות. בנוסף מוצעת גם חטיבה באוקיינוגרפיה.

 

הלימודים מתנהלים בכיתות קטנות ובאווירה חברית וכוללים גם סיורים ומחנות להכרת מיגוון המסלע וגופי המים בארץ וישום הלימודים התאורטיים לעולם "האמיתי". לדוגמה, חלק מהקורסים ניתנים במכון הבין אוניברסיטאי למדעי הים באילת כוללים הפלגות בספינת מחקר וצלילה, סיורים גיאולוגים לאלפים הצרפתיים ולקפריסין. עבודת השדה תורמת לפתיחות ביחסי מורים וסטודנטים והלימודים מתנהלים ב"בית אקדמי "נעים .


קיים אפיק מעבר מהאוניברסיטה הפתוחה לשנה ב' בחוג למדעי כדור-הארץ לפרטים באתר של האוניברסיטה הפתוחה.
   מצורף הקישור לאפיק http://www.openu.ac.il/afik/JU_earth_sciences.html

 

 

תכנית חדשה - מסלול מואץ לתואר מוסמך

תואר מוסמך במדעי כדור הארץ

fun_day_earth science

אנחנו שמחים לבשר לכם שהחל משנת הלימודים הבאה (תש"פ) ייפתח מסלול חדש שנקרא "מואץ למוסמך" ‏לתלמידים מצטיינים.

המסלול המואץ מיועד לתלמידי בוגר המסיימים את שנה ב' בממוצע גבוה (הכוונה לממוצע של שנים א' ו- ב') והם שוקלים להמשיך לתואר מוסמך באחד מהחוגים השונים במכון למדעי כדור הארץ : גאולוגיה, מדעי האטמוספרה, אוקיינוגרפיה והידרולוגיה ומשאבי מים.

‏במסגרת מסלול זה תינתן אפשרות ללמוד בשנה ג' קורסי מוסמך בהיקף של 2-4 נ"ז בסמסטר א' ו-4 נ"ז בסמסטר ‏ב' ו"לאחסנם" לתואר המוסמך. ‏

בנוסף, וכפוף להמשך ההצלחה בסמסטר א' של שנה ג', תלמידים אשר יתקבלו למסלול יקבלו מלגת מחיה חודשית בגובה 2000 ₪ במשך ששה חודשים, החל מחודש מרץ ועד ‏ספטמבר של שנה ג'. ‏

 

מומלץ לתלמידים המעוניינים במסלול זה להשתלב בפרויקט של קבוצת מחקר במכון לקראת סוף לימודי שנה ב' ולהמשיך בכך במהלך שנה ג'.

השתלבות בקבוצת מחקר יכולה לתת יתרון בבחירת התלמידים המתאימים ‏למסלול.‏

ציון הסף להגשת מועמדות למסלול הוא ציון ממוצע של 85  בסוף שנה ב'.

הבקשה צריכה לכלול קורות חיים, גיליון ציונים והסבר על תחומי עניין אפשריים לתואר המוסמך.

יש להגיש את הבקשות  למגי מזכירת החוג עד לתאריך ה-20.8.2020 בדואר ‏אלקטרוני:‏magip@savion.huji.ac.il 

אחסון קורסים למוסמך אינו מצריך טופס.

ניתן לאחסן קורסים במערכת הרישום נט או ללמוד את הקורסים תחת לימודי הבוגר ולהעבירם תחת לימודים עודפים, במעמד סגירת התואר.

יש טופס להפשרת קורסים אותו ניתן להגיש רק לאחר סגירת תואר הבוגר.

לחצו כאן - הסבר על המשמעות הכספית של אחסון קורסים למוסמך באתר מדור הנהלת חשבונות

הבהרה בקשר לקבלת נ"ז בגין מעורבות חברתית.

על פי נה"ל של האוניברסיטה (נספח ט') לסטודנטים לתואר בוגר יוענק פטור של 2 נ"ז מקורסי אבני פינה (בתוכניות לימודים שבהן מוטלת חובה לימודי אבני פינה). הפטור של 2 נ"ז ניתן פעם אחד בלבד במהלך הלימודים, בגין השתתפות באחת הפעילויות הבאות: פעילות התנדבות, שירות מילואים, השתתפות בנבחרת ספורט של האוניברסיטה או בתזמורת האוניברסיטה.

ההסדר יחול על כל מי שלומדים לתואר בוגר בתשע"ט ואילך בגין פעילות מזכה שתעשה בשנת הלימודים תשע"ט ואילך. סטודנטים שכבר השלימו את מכסת הלימודים שלהם בקורסי אבני פינה לפני שנת הלימודים תשע"ט לא יוכלו לנצל את הפטור.

כל שאלה/ הבהרה בקשר לחובות אבני פינה יש לפנות ישירות למזכירות אבני פינה בטלפון: 02-5882914/22 , בדוא"ל: mohammadabus@savion.huji.ac.il . כמו כן, ניתן לבדוק את מספר נקודות הזכות הנדרשות בקורסי אבני פינה באתר  אבני פינה/

 

 



בעלי תפקידים בחוג

ראשי חוגים המכון למדעי כדור-הארץ:
פרופ' רונית קסל - ראש החוג למדעי כדור הארץ, שנה  א' 
טלפון: 02-6585584
דואר אלקטרוני: ronit.kessel@mail.huji.ac.il

פרופ' רונית קסל - ראש החוג להתמחות ב"גאולוגיה" שנים ב'-ג'
טלפון: 02-6585584
דואר אלקטרוני: ronit.kessel@mail.huji.ac.il

פרופ' קרן הספל - ראש החוג  להתמחות ב"אקלים אטמוספרה ואוקיינוגרפיה"
טלפון: 6584974

דואר אלקטרוני :carynelisa.haspel@mail.huji.ac.il

פרופ' יעלה שקד - יועץ שנים ב'-ג' - חטיבה במדעי הים

טלפון: 08-6360139

: דואר אלקטרוני Yeala.shaked@mail.huji.ac.il

מזכירה  לענייני הוראה - מגי פרקין
טלפון: 02-6584923
magip@savion.huji.ac.il

 

 


תנאי מעבר משנה לשנה

תנאי מעבר משנה לשנה: ציון 60 לפחות בכל קורס.

תנאי קבלה לשנה ב' בחוג למדעי כדור-הארץ "בהתמחות גאולוגיה"
בנוסף/במקביל לדרישות של האוניברסיטה לשנה ב', תנאי קבלה עבור מועמד שמעוניין ב"התמחות בגאולוגיה" הם כדלהלן:
קורסי מתמטיקה בהיקף של 10-12 נ"ז או יותר. קורסי פיסיקה בהיקף של 10-12 נ"ז או יותר, קורסי כימיה בהיקף של 10 נ"ז או יותר. אחרי קבלה לשנה ב' יחויב הסטודנט להשלים את שאר הקורסים הנדרשים במסלול (68128 מבוא למיפוי א' או קורס דומה, 68127 כדור הארץ הדינמי או קורס דומה, 68105 מבוא לתורת האקלים ו-68104 מבוא למדעי הים).

מבנה והיקף הלימודים

מכינה במתמטיקה וכימיה לקראת שנה א

לקראת פתיחת שנת הלימודים מתקיים קורס הכנה משולב ומקוצר לקורסי המבוא בכימיה, מתמטיקה ופיסיקה הנדרשים בשנה א במסלולים השונים במדעי כדור הארץ.  

הקורס מיועד לתלמידים המתקבלים לשנה א' בחוגים כימיה, מדעי כדור הארץ, מדעי הסביבה ולתוכניות  הלימודים המשולבות: מדעי הכימיה והביולוגיה וכימיה – פיסיקה.

 היקף הקורס הוא כ- 56 שעות בכימיה וכ- 46 שעות במתמטיקה. 

בנוסף, הקורס כולל הנחיה והדרכה ראשונית בכתיבת דוחות מעבדה.

מטרת הקורס להקנות את הכלים הבסיסיים ביותר בכימיה לתלמידים אשר לא למדו כימיה בתיכון ולריענון הידע לאותם אשר למדו כימיה לפני זמן רב ומעוניינים בכך. מטרה חשובה נוספת של הקורס היא ריענון הרקע המתמטי של התלמידים לקראת שנת הלימודים ובזאת הכנתם לקורסי המתמטיקה והפיסיקה הנלמדים בשנה הראשונה.

קורס זה מומלץ מאוד לכל מי שנבחן בבגרות ב-3 יחידות לימוד במתמטיקה, או נבחן ב-4 יחידות לימוד במתמטיקה וקיבל ציון מתחת ל-85, או למד 5 יחידות לימוד במתמטיקה וקיבל מתחת ל-80.

קורסי המתמטיקה, פיסיקה וכימיה בשנה הראשונה ללימודים מבוססים על הידע שנלמד ב- 5 יחידות מתמטיקה. זוהי הזדמנות פז הניתנת לסטודנטים על מנת להשלים את החומר החסר לקראת שנת הלימודים האקדמית, ולשפר את סיכויי הצלחתם בלימודים.

ההשתתפות בקורס זה מומלצת מאד על ידי החוג. ניסיון העבר מראה שתלמידים שלמדו את הקורס הצליחו להתמודד בצורה טובה יותר עם הקורסים הרלבנטיים בשנת הלימודים הראשונה.

קישור לאתר המכינה בכימיה ומתמטיקה לתלמידים חדשים: https://chemistry.huji.ac.il/chemistry-math-for-new-students

 

הלימודים במכון למדעי כדה"א

מדעי כדור הארץ עוסק בחקר התהליכים הפועלים והמעצבים את כדור הארץ המוצק, את הימים והאוקיאנוסים ואת האטמוספירה. הלימודים מבוססים על לימודי מתמטיקה, פיסיקה וכימיה הנלמדים בשנה א.

 לימודים לתואר בוגר:

היקף הלימודים המינימלי הדרוש לקבלת תואר בוגר הוא 145 נ"ז, ניתן ללמוד בחוג למדעי כדה"א בהיקפים שונים ובהתמחויות שונות. תלמידים שבחרו בתכנית מורכבת עשויים להדרש למספר נקודות זכות קצת יותר גדול.

סיורים ומחנות לימוד: לקורסי חובה ובחירה הכוללים סיורים ומחנות לימוד נדרש כושר גופני מתאים. יש להצטייד במשקפי מגן לכל הסיורים ולמלא אחר כל דרישות הבטיחות.

בהתאם להחלטות ועדת מלץ, הלינה בסיורי ומחנות החובה הינה על חשבון החוג ובמקומות שיקבעו על ידו. תלמיד המבטל הרשמתו לסיור לאחר התאריך הקובע יחוייב לשאת בהוצאותיו. בהתאם להוראות האוניברסיטה, עלות הארוחות היא על חשבון התלמידים. עלות סיורי הבחירה (עלות הלינה, הנסיעות והארוחות) היא על חשבון התלמידים.

ההרשמה לסיורים מסתיימת בתום השבוע השני של סמסטר א'. לאחר מכן, תתאפשר הרשמה במקרים מיוחדים (אם נותר מקום פנוי)הארגון הלוגיסטי של הסיורים ומחנות הלימוד הכולל, מימון המנהלה והתחבורה חל על החוג.

בשנת הלימודים הראשונה כל תלמידי המכון לומדים יחדיו. בשנה זו מושם דגש על לימודי הבסיס במתמטיקה, פיסיקה וכימיה המשותפים לתלמידי כל המסלולים. לקראת שנת הלימודים השניה על התלמידים לבחור את תחום הלימודים המעדף עליהם ואת היקפו (לפי הפירוט להלן).

קורס חובה באנגלית במסגרת תואר בוגר. בהתאם להחלטת המתמדת ,, תלמידי הבוגר מחויבים ללמוד קורס בחירה בשפה האנגלית (2 נ"ז) כתנאי זכאות לתואר בוגרתנאי זה רלוונטי לכל תלמיד בוגר שהחל את לימודיו בשנת תשע"ט.

נקודת זכות: לדוגמא: קורס סמסטריאלי במהלכו שלוש שעות שיעור בכל שבוע יעניק שלוש נקודות זכות לעומדים בדרישותיו בהצלחה.

הסבר קצר:

 לימודי שנה א' בחוג למדעי כדור-הארץ

 6014 מדעי כדור הארץ שנה א'- מסלול דו חוגי או חד חוגי
8037  מדעי כדור הארץ ומדעי הסביבה במסלול דו-חוגי שנה א'.

 


לימודים בהיקף "רחב" – בוגר במדעי כדה"א באחת ההתמחויות : 
5956 מדעי כדור הארץ בהתמחות גיאולוגיה במסלול מורחב.
5957 מדעי כדור הארץ בהתמחות אקלים, אטמוספרה ואוקיאנגרפיה במסלול מורחב.
במסגרת התכנית חלה חובה 8 נ"ז קורסי אבני פינה 4 נ"ז ממדעי הרוח ו-4 נ"ז ממדעי החברה.

חוג "בהיקף חד חוגי" – לתלמידים שבחרו התמחות עיקרית אחת וחטיבת לימודים (ראו הסבר לחטיבה למטה) מחוג אחר בפקולטה או מפקולטה אחרת.
5960 מדעי כדור הארץ בהתמחות גיאולוגיה במסלול חד חוגי.
5961 מדעי כדור הארץ בהתמחות אקלים אטמוספירה , אוקיאנוגרפיה במסלול חד חוגי.
במסגרת התכנית חלה חובה 8 נ"ז קורסי אבני פינה 4 נ"ז ממדעי הרוח ו-4 נ"ז ממדעי החברה.

לימודים במסלול "דו חוגי" בוגר במדעי כדה"א בהתמחות מסוימת ובוגר בהתמחות נוספת מתוך החוג או מחוץ לחוג:
5958 מדעי כדור-הארץ בהתמחות גאולוגיה במסלול דו-חוגי.
5959 מדעי כדור הארץ בהתמחות א.א.א במסלול דו חוגי.
6019 מדעי כדור הארץ בהתמחות גאולוגיה אקלים אטמוספרה ואוקיאנוגרפיה במסלול דו-חוגי.
6018 מדעי כדור הארץ בהתמחות גאולוגיה וסביבה במסלול דו-חוגי.
8029 מדעי כדור הארץ בהתמחות מדעי החיים וגאולוגיה.

פיסיקה מדעי כדור הארץ בהתמחות גאולוגיה במסלול דו-חוגי 6021
6017 מדעי כדור הארץ בהתמחות אקלים אטמוספרה אוקיאנוגרפיה וסביבה דו-חוגי.
8011 מדעי כדור הארץ בהתמחות אקלים אטמוספרה ומדעי המחשב דו-חוגי.

פיסיקה מדעי כדור הארץ בהתמחות אקלים אטמוספרה ואוקיינוגרפיה דו-חוגי (6020)

כימיה ומדעי כדור הארץ עם התמחות בגיאולוגיה מסלול דו חוגי (8008)

במסגרת התוכנית חלה חובה 6 נ"ז קורסי אבני פינה 2 נ"ז ממדעי החברה, 2 נ"ז ממדעי הרוח והשניים הנותרים רוח או חברה...

חטיבות: (לתלמידי בוגר מחוץ לחוג במדעי כדה"א
חטיבה" כוללת 32" נ"ז מחוג שאיננו החוג הראשי בו בחרו התלמידים. לכל חוג בפקולטה רשימת קורסים מיוחדת לחטיבה. בד"כ תלמידים מתחילים את הלימודים בחטיבה בשנה ב'

 (6030) חטיבה במדעי כדור-הארץ
(6033) חטיבה במדעי הים

חטיבה בגאופיסיקה (6035)

6053 חטיבה בגאולוגיה
6058 חטיבה אקלים אטמוספרה ואוקיאנוגרפיה

החל משנת הלימודים תשפ"א החטיבות יופיעו רק על גיליון הציונים וכבר לא יופיעו על הדיפלומות

חובה
חובה בחוג
חובה
לימודי יסוד חובה
חובה
לימודים בשנים ב' - ג'

חובת בחירה

בחירה בחוג

סה"כ בחוג

לימודי תכנות

חטיבה

אבני פינה

חוג נוסף

סה"כ נ"ז למסלול מינימום

סה"כ נ"ז למסלול מקסימום

מס שנים לתואר

סה"כ אחוז שכר לימוד לתואר
חובה בחוגלימודי יסוד חובהלימודים בשנים ב' - ג'חובת בחירהבחירה בחוגסה"כ בחוגלימודי תכנותחטיבהאבני פינהחוג נוסףסה"כ נ"ז למסלול מינימוםסה"כ נ"ז למסלול מקסימוםמס שנים לתוארסה"כ אחוז שכר לימוד לתואר
מדעי כדור הארץ בהתמחות גיאולוגיה במסלול מורחב
(מסלול 5956)
14.5406415137.548145.53300
מדעי כדור הארץ בהתמחות אקלים, אטמוספירה ואוקיינוגרפיה במסלול מורחב
(מסלול 5957)
12.5405328137.548145.53300
מדעי כדור הארץ בהתמחות גאולוגיה במסלול דו-חוגי
(מסלול 5958)
14.54059.511844לפי דרישה3300
מדעי כדור הארץ בהתמחות א.א.א במסלול דו חוגי
(מסלול 5959)
12.540142494.544לפי דרישה3300
מדעי כדור הארץ בהתמחות גיאולוגיה במסלול חד חוגי
(מסלול 5960)
14.54036.5101054328146.53300
מדעי כדור הארץ בהתמחות אקלים, אטמוספירה, אוקיינוגרפיה במסלול חד חוגי
(מסלול 5961)
12.5402425105.54328146.53300
מדעי כדור הארץ שנה א'- מסלול דו חוגי או חד חוגי
(מסלול 6014)
12.5-14.54056.5-58.543300
מדעי כדור הארץ בהתמחות א.א.א. ומדעי הסביבה במסלול דו- חוגי
(מסלול 6017)
251235724472.5148.53300
מדעי כדור הארץ בהתמחות גיאולוגיה ומדעי הסביבה במסלול דו חוגי
(מסלול 6018)
2735.51476.54467.51483300
מדעי כדור הארץ בהתמחות גאולוגיה ו-א.א.א
(מסלול 6019)
14.54051.523144461503300
פיסיקה ומדעי כדור הארץ בהתמחות א.א.א במסלול דו-חוגי
(מסלול 6020)
78400-755-624891483300
פיסיקה ומדעי כדור הארץ בהתמחות גיאולוגיה במסלול דו-חוגי
(מסלול 6021)
7.548.50-756-634891493300
חטיבה במדעי כדור הארץ
(מסלול 6030)
12.519.532
חטיבה במדעי הים
(מסלול 6033)
781732
חטיבה בגיאופיזיקה
(מסלול 6035)
24.57.532
חטיבה בגאולוגיה
(מסלול 6053)
25.533.532
חטיבה באקלים, אטמוספרה ואוקיינוגרפיה
(מסלול 6058)
154-512-1332
כימיה ומדעי כדור הארץ עם התמחות בגיאולוגיה מסלול דו חוגי
(מסלול 8008)
14.538.56594911543300
מדעי המחשב ומדעי כדור הארץ בהתמחות א.א.א במסלול דו חוגי
(מסלול 8011)
2682862482148
מדעי החיים ומדעי כדור הארץ בהתמחות גאולוגיה במסלול דו חוגי
(מסלול 8029)
14.533.565844881503300
מדעי החיים ומדעי כדור הארץ בהתמחות א.א.א במסלול דו חוגי
(מסלול 8030)
712310-7.554-61.5485-861451473300
מדעי כדור הארץ ומדעי הסביבה במסלול דו- חוגי שנה א'
(מסלול 8037)
57.5964.5-66.543300
לקראת מוסמך

לקבלה לתואר מוסמך בחוגים גאולוגיה, אטמוספירה, אוקיינוגרפיה והידרולוגיה ומשאבים המים למוסמך דרוש ציון ממוצע 85 לפחות בלימודיי הבוגר, מועמדים שציוני הבוגר שלהם הם בין 80-85 יתקבלו רק באישור ועדת הלימודים של המכון למדעי כדור הארץ. מועמדים למוסמך שלהם תואר בוגר שלא באחת מהמגמות של מדעי כדור-הארץ ידרשו לקורסי השלמה בהתאם לקביעת המדריכים וראש החוג.
 
הרכב הקורסים של תלמידי המוסמך נקבעים בהתיעצות עם המדריכים ו/או ראש החוג בהתאם לחוגים השונים ודורשים את אישור ראש החוג. חלק מהקורסים למוסמך משותפים גם לתלמיד בוגר בשנה ג' (על פי המפורט בשנתון).


האתר נבנה ע"יהפקולטה למתמטיקה ולמדעי הטבע