מידע על החוג למדעי כדור הארץ (סמל חוג 595)
מדעי כדור הארץ עוסק בחקר התהליכים הפועלים והמעצבים את כדור הארץ המוצק, את הימים והאוקיאנוסים ואת האטמוספירה. חקר מדע כדור הארץ באוניברסיטה העברית משלב מחקר בסיסי בחזית המדע העולמי עם יישומים בעלי חשיבות לאומית. החוג מציע תכנית יחודית בהיקפה ובאיכותה המאפשרת להתמחות בגאולוגיה, במדעי האקלים והאטמוספירה ובמדעי הים ובאוקיינוגרפיה. הלימודים מתנהלים בכיתות קטנות והם כוללים מחנות מיפוי וסיורים, וכן הפלגות מחקר בים התיכון ובמפרץ אילת. המכון למדעי כדה"א מצויד במכשור מעבדה משוכלל בקדמת הטכנולוגיה המדעית הקיימת ומתחרה בתחום זה במיטב האוניברסיטאות בעולם. המכון למדעי כדה"א מציע אווירת לימודים יצירתית בבית אקדמי מסביר פנים המעניק אפשרויות לימוד מגוונות תוך כדי שאיפה למצוינות. מורי החוג הם מדענים וחוקרים פעילים מהשורה הראשונה, מחקריהם מתמקדים בהיבטים מרכזיים בחזית מדעי כדור הארץ. כל תלמידי המוסמך והדוקטור נוטלים חלק ומשתתפים במחקרים אלו.
חלק מתכניות הלימודים בחוג למדעי כדור הארץ פתוחות לשילוב עם לימודי חוג אחר במסלול דו חוגי כמו עם לימודי הסביבה, מדעי החיים, מדעי המחשב, פיסיקה, כימיה, תכנית "אמירים" וחוגים שונים בפקולטות למדעי הרוח והחברה. תלמידים הבוחרים בשילוב עם חוגים אחרים צריכים להיות מודעים לכך שתיתכנה חפיפות במערכת השעות כך שלימודיהם לתואר עלולים להתארך מעבר לשלוש שנים.
כל אחת מהתכניות שמציע החוג למדעי כדה"א נבנו במגמה להבטיח רמת לימודים גבוהה ובמטרה להכשיר בוגרים ובוגרות בעלי ידע מקיף ואיכותי, ולהכינם למגוון רחב של עיסוקים בנושאים מחקריים ויישומיים. הבוגרים, המוסמכים ובעלי תואר הדוקטור המסיימים את לימודיהם בחוג למדעי כדה"א מהווים את עמוד השדרה של מחקר כדור הארץ בכל אוניברסיטאות המחקר בארץ, ובמכוני המחקר המובילים כמו המכון הגיאולוגי והגיאופיסי, השירות המטאורולוגי, השירות ההידרולוגי, המכון לחקר ימים ואגמים ועוד. הם משולבים בחברות לחיפושי מים, מחצבים, נפט וגז; חברות בנושאי סביבה, חיזוי מזג אויר וגיאולוגיה הנדסית, בצה"ל ובהוראה בשילוב עם לימודי תעודת הוראה.
המכון למדעי כדור הארץ אף מעניק לתלמידים הזכאים לכך פרסי הצטיינות.
הלימודים בשנה א' משותפים לכל תלמידי החוג. תכנית הלימודים כוללת לימודי מבוא של החוג ולימודי יסוד (פיסיקה, כימיה ומתמטיקה) בפקולטה. בשנים ב' ו-ג' על התלמידים לבחור באחת משתי ההתמחויות: התמחות בגיאולוגיה או התמחות באקלים, אטמוספירה ואוקיינוגרפיה. את ההתמחויות הללו אפשר ללמוד במסגרת חד-חוגי מורחב , במסגרת חד-חוגי ו במסגרת חטיבות. בנוסף מוצעת גם חטיבה באוקיינוגרפיה.
הלימודים מתנהלים בכיתות קטנות ובאווירה חברית וכוללים גם סיורים ומחנות להכרת מיגוון המסלע וגופי המים בארץ וישום הלימודים התאורטיים לעולם "האמיתי". לדוגמה, חלק מהקורסים ניתנים במכון הבין אוניברסיטאי למדעי הים באילת כוללים הפלגות בספינת מחקר וצלילה, סיורים גיאולוגים לאלפים הצרפתיים ולקפריסין. עבודת השדה תורמת לפתיחות ביחסי מורים וסטודנטים והלימודים מתנהלים ב"בית אקדמי "נעים .
החוג מכשיר את בוגריו לתחום רחב של עיסוקים בנושאים מחקריים ויישומיים רבים הדורשים גישה מערכתית. תחומי יישום אפשריים הם: השפעת האדם על סביבתו ,מחזור חומרי כדור הארץ וחיזוי מזג אויר .בוגרי המגמה מהווים את עמוד השדרה של מחקר כדור הארץ על התמחויותיו השונות באוניברסיטאות ובמכוני מחקר בישראל כמו המכון הגיאולוגי ,השירות המטאורולוגי ,השירות ההידרולוגי ,המכון לחקר ימים ואגמים ועוד .בוגרי המכון השתלבו גם בחברות לחיפושי מים ,מחצבים ,נפט וגז ;בחברות מסחריות המטפלות בנושאי סביבה ,חיזוי מזג אויר וגיאולוגיה הנדסית; בצה"ל ובמשטרה; ובמערכת החינוך הממלכתית (לבעלי תעודת הוראה).
הלימודים לתואר בוגר מוצעים בהיקפים ובצירופים שונים (חד-חוגי מורחב, חד-חוגי, דו-חוגי וחטיבה). היקף הלימודים המינימלי הדרוש לקבלת תואר בוגר הוא 144 נ"ז, אך בשילובים שונים ההיקף גדול יותר. התלמידים נדרשים לעמוד בדרישות הפקולטה לגבי לימודי שפות, תכנות מחשבים ואנגלית. בשנת הלימודים הראשונה מושם דגש על לימודי הבסיס במתמטיקה, פיסיקה וכימיה המשותפים לתלמידי כל המסלולים. סיורים ומחנות לימוד: לקורסי חובה ובחירה הכוללים סיורים ומחנות לימוד נדרש כושר גופני מתאים. יש להצטייד במשקפי מגן לכל הסיורים ולמלא אחר כל דרישות הבטיחות.
בהתאם להחלטות ועדת מלץ, הלינה בסיורי ומחנות החובה הינה על חשבון החוג ובמקומות שיקבעו על ידו. תלמיד המבטל הרשמתו לסיור לאחר התאריך הקובע יחוייב לשאת בהוצאותיו. בהתאם להוראות האוניברסיטה, עלות הארוחות היא על חשבון התלמידים. עלות סיורי הבחירה (עלות הלינה, הנסיעות והארוחות) היא על חשבון התלמידים.
ההרשמה לסיורים מסתיימת בתום השבוע השני של סמסטר א'. לאחר מכן, תתאפשר הרשמה במקרים מיוחדים (אם נותר מקום פנוי). הארגון הלוגיסטי של הסיורים ומחנות הלימוד הכולל, מימון המנהלה והתחבורה חל על החוג.
תנאי קבלה לשנה ב' בחוג למדעי כדור-הארץ "בהתמחות גאולוגיה"
בנוסף/במקביל לדרישות של האוניברסיטה לשנה ב', תנאי קבלה עבור מועמד שמעוניין ב"התמחות בגאולוגיה" הם כדלהלן:
קורסי מתמטיקה בהיקף של 10-12 נ"ז או יותר. קורסי פיסיקה בהיקף של 10-12 נ"ז או יותר, קורסי כימיה בהיקף של 10 נ"ז או יותר. אחרי קבלה לשנה ב' יחויב הסטודנט להשלים את שאר הקורסים הנדרשים במסלול (68128 מבוא למיפוי א' או קורס דומה, 68127 כדור הארץ הדינמי או קורס דומה, 68105 מבוא לתורת האקלים ו-68104 מבוא למדעי הים).
קורס חובה באנגלית במסגרת תואר בוגר.
בהתאם להחלטת המתמדת ,, תלמידי הבוגר מחויבים ללמוד קורס בחירה בשפה האנגלית (2 נ"ז) כתנאי זכאות לתואר בוגר.
הוראה זו עודכנה בתקנון נה"ל והיא תחול על סטודנטים שהחלו את לימודיהם לתואר בוגר בשנת הלימודים תשע"ט ואילך.
קיים אפיק מעבר מהאוניברסיטה הפתוחה לשנה ב' בחוג למדעי כדור-הארץ לפרטים באתר של האוניברסיטה הפתוחה.
מצורף הקישור לאפיק http://www.openu.ac.il/afik/JU_earth_sciences.html
תכנית חדשה - מסלול מואץ לתואר מוסמך
תואר מוסמך במדעי כדור הארץ

אנחנו שמחים לבשר לכם שהחל משנת הלימודים הבאה (תש"פ) ייפתח מסלול חדש שנקרא "מואץ למוסמך" לתלמידים מצטיינים.
המסלול המואץ מיועד לתלמידי בוגר המסיימים את שנה ב' בממוצע גבוה (הכוונה לממוצע של שנים א' ו- ב') והם שוקלים להמשיך לתואר מוסמך באחד מהחוגים השונים במכון למדעי כדור הארץ : גאולוגיה, מדעי האטמוספרה, אוקיינוגרפיה והידרולוגיה ומשאבי מים.
במסגרת מסלול זה תינתן אפשרות ללמוד בשנה ג' קורסי מוסמך בהיקף של 2-4 נ"ז בסמסטר א' ו-4 נ"ז בסמסטר ב' ו"לאחסנם" לתואר המוסמך.
בנוסף, וכפוף להמשך ההצלחה בסמסטר א' של שנה ג', תלמידים אשר יתקבלו למסלול יקבלו מלגת מחיה חודשית בגובה 2000 ₪ במשך ששה חודשים, החל מחודש מרץ ועד ספטמבר של שנה ג'.
מומלץ לתלמידים המעוניינים במסלול זה להשתלב בפרויקט של קבוצת מחקר במכון לקראת סוף לימודי שנה ב' ולהמשיך בכך במהלך שנה ג'.
השתלבות בקבוצת מחקר יכולה לתת יתרון בבחירת התלמידים המתאימים למסלול.
ציון הסף להגשת מועמדות למסלול הוא ציון ממוצע של 85 בסוף שנה ב'.
הבקשה צריכה לכלול קורות חיים, גיליון ציונים והסבר על תחומי עניין אפשריים לתואר המוסמך.
יש להגיש את הבקשות למגי מזכירת החוג עד לתאריך ה-20.8.2019 בדואר אלקטרוני:magip@savion.huji.ac.il
לחצו כאן - הסבר על המשמעות הכספית של אחסון קורסים למוסמך באתר מדור הנהלת חשבונות