כימיה (560) - לימודים לתואר בוגר            
 

 

הכימיה, מדע החומרים, היא תחום מדעי רחב ביותר הכולל גם מחקרים על מבנה ותכונות של חומרים וגם פיתוח של חומרים חדשים לשימוש האדם.
החוג  לכימיה מעניק לתלמידיו השכלה רחבה בכל תחומי הכימיה ובתחומים נלווים, כגון מתמטיקה ,פיסיקה, תכנות, ביולוגיה וננוטכנולוגיה הדרושים להבנה מעמיקה של הכימיה המודרנית.

בחוג לכימיה קיימים מספר מסלולי לימוד המכשירים את הסטודנטים הן להשתלבות בתעשייה הישראלית כולל תעשיית ההייטק, התעשיה הכימית ותעשיית הפארמה והביוטכנולוגיה והן להמשך לימודים מתקדמים.
הקורסים עוסקים ביסודות הכימיה ובהתבסס על כך בתחומים הנמצאים כיום בחזית המחקר הכימי בעולם.  בנוסף למסלול המרכזי (כימיה מורחב), קיימים מסלולים נוספים, כגון מסלול דו-חוגי, בו הסטודנט משלב לימודים בחוג לכימיה עם חוג נוסף לבחירתו.

לתלמידים מוצעים קורסים בענפי הכימיה השונים ומגוון מעבדות חדישות, אשר יפגישו את הסטודנט עם ציוד מתקדם.
הקורסים המוצעים ע"י החוג לכימיה מצוינים בקידומת ***69.


הלימודים בחוג לכימיה כרוכים בעבודה במעבדות עם חומרים מסוכנים מסוגים שונים. האוניברסיטה אינה יכולה להבטיח את מקום התלמידים בחוג לאלה שלא יעשו או שלא יוכלו לעשות את הנדרש מהם בעבודה במעבדה.
על מנת להבטיח את בטיחותם של התלמידים בעבודה במעבדות ההוראה, מחוייב כל תלמיד בביצוע קורס בטיחות במעבדה (קורס ממוחשב) בראשיתה של כל שנה. ביצוע הקורס ומעברו בהצלחה מהווים תנאי לעבודה במעבדה, מספרי הקורסים הינם כלהלן:

  • קורס ממוחשב בבטיחות לתלמידי שנה א': 76222 
  • קורס ממוחשב בבטיחות לתלמידי שנה ב': 76223 
  • קורס ממוחשב בבטיחות לתלמידי שנה ג': 76224 

 

 


מטלות רבות במסגרת הלימודים בחוג נשענות על שימושי מחשב, דליית מידע ברשת והפעלת תוכניות בסיסיות כמו WORD, EXCEL, POWER POINT. כמו כן יכוונו תלמידים לקורסים ברשת האינטרנט על פי המלצות המדריכים והמורים. טוב יעשו תלמידים אם ידאגו להכין עצמם לעבודה עם מחשב ויכירו תוכנות אלה.
במסגרת לימודי הבוגר מחוייבים תלמידי החוג ללמוד קורס תכנות בהיקף של 3 נ"ז. תלמידי החוג לכימיה ירכשו את מיומנויות התכנות בקורס יעודי להם: "תכנות מתמטי במטלאב לכימאים" (76629)(3 נ"ז), הקורס מוצע לתלמידי החוג החל משנה ב' בלבד, לאור הרקע המתמטי הנדרש בו, והנלמד בשנה א'.

קבלה לשנה ב'ממוצע 75 , נוסף על הדרישות כפי שמפורט במדריך לנרשם באתר האוניברסיטה וגם להלן:

 

 

 

 

 

 

 

תנאי קבלה לשנה ב' ומעלה

 

 

 

הדיון בבקשות של מועמדים ממוסדות להשכלה גבוהה, הנרשמים לשנה ב' ומעלה ל תואר בוגר , ייערך סמוך לתחילת שנת הלימודים. קבלתם תידון לפי גיליון ציונים שיגישו למזכירות לענייני הוראה של הפקולטה , ובהתאם למספר המקומות הפנויים בתחום.
על המועמדים לעמוד בכל התנאים הבאים:

1. סיום שנה אקדמית בהיקף 45 נ"ז לפחות

2. התאמה בין הלימודים הקודמים לבין דרישות החוג

3. עמידה בדרישות המעבר משנה א' לשנה ב' במוסד שבו למדו

4. "פטור" באנגלית"

5. "פטור" בעברית (לבעלי תעודת בגרות שאינה ישראלית)



תכניות מיוחדות:


תכנית "אתגר":

 

מתוך כוונה לקרב תלמידים מצטיינים אל המכון לכימיה באוניברסיטה העברית ובעיקר לקראת תארים מתקדמים, הוחלט ליצור תוכנית שתאפשר הכרות בלתי אמצעית של התלמידים המצטיינים בחוג עם המחקר הנעשה במכון לכימיה. מטרת התכנית היא לחשוף את התלמידים המצטיינים בכימיה ובתכניות המשולבות (כימיה-ביולוגיה והתכנית המשולבת: כימיה פיסיקה) למחקר מדעי כבר במהלך התואר הראשון ולטפח מצוינות כבסיס ללימודי תארים מתקדמים בהמשך.

התכנית מאפשרת הכרות בלתי אמצעית של התלמידים המצטיינים בחוג עם המחקר הנעשה במכון לכימיה. התכנית מיועדת לסטודנטים המעוניינים בהרחבה ובהעמקה של לימודיהם. תכנית "אתגר" משלבת לימודים ייחודיים בקבוצות קטנות, בצד לימודים משותפים עם יתר תלמידי החוג, והיא מעודדת ומטפחת את הלימוד העצמאי ואת יכולות החקר של הסטודנט. בנוסף, התכנית מאפשרת השתלבות באחת ממעבדות המחקר במכון לכימיה, הכוללת עבודת מחקר עצמאית תחת הנחייתו של החוקר המנהל את המעבדה.עבודת המחקר יכולה להוות בסיס ללימודי מוסמך ואולי אף להמשך לימודים במסלול ישיר לדוקטורט. 

 

 

            יתרונותיה המרכזיים של התכנית:

  1. השתייכות לתכנית המצטיינים של המכון לכימיה של האוניברסיטה העברית.
  2. היכרות ישירה ובלתי אמצעית עם מיטב חוקרי המכון ועם מחקרם וקבוצותיהם. לכך יתרון לצורך השתלבות בקבוצות ובבחירת מנחים בהמשך.
  3. לימוד חשיבה וגישה מחקרית משלב מוקדם המסייעת גם בשאר הלימודים ובזיהוי החלקים החשובים בתהליך הלימודים.
  4. 16 נקודות זכות בתחומים מרתקים ובכיוונים הקרובים לליבו של התלמיד.

 

 

ההרשמה לתכנית הינה באמצעות איתור מראש על בסיס נתוני הקבלה לאוניברסיטה של המועמד/ת. עם קבלתו לתכנית יונחה המועמד להרשם לקורס החובה כרשום מטה: "סמינריון שנה א' לתלמידי אתגר" (69161)(3נ"ז).
ראו גם במידע על המסלול: "כימיה חד חוגי מורחב - אתגר" (מסלול 5020).

היקף הלימודים: תלמידי אתגר כימיה הלומדים במסלול כימיה חד חוגי מורחב (5020) נדרשים להשלים 150 נ"ז לתואר בוגר. תלמידי החוג לכימיה הלומדים בתכנית במסלול: "כימיה חד חוגי מורחב", ירשמו למסלול היעודי: "כימיה חד חוגי מורחב - אתגר" (5020) (מסלול מובנה ספציפי קיים בהיקף של 150 נ"ז לתואר בוגר כאמור). תלמידי המסלולים האחרים: כימיה חד חוגי וכימיה דו חוגי, יוסיפו לתכנית הלימודים את קורסי התכנית באמצעות מזכירות החוג לכימיה, לאחר שקיבלו אישור קבלה לתכנית ממרכזי התכנית . קורסים אלה הינם ייעודיים לתכנית ונוספים על חובות התואר הרגיל בכימיה.

 

 

 קורסי חובה:

 

 

 

1.     "סמינריון שנה א' לתלמידי אתגר" (69161)(3 נ"ז)
2.     "סמינריון שנה ב' לתלמידי אתגר" חלק א' (69327)(2 נ"ז) + "סמינריון שנה ב' לתלמידי אתגר" חלק ב' (69329) (1 נ"ז)
3.     "מפגש מודרך לתלמידי אתגר עם המחקר הכימי" (69612) (10 נ"ז)

 

 

 

קורס רשות מומלץ: מעבדה מתקדמת בכימיה פיזיקלית למדעים מדוייקים (69330). 

ניתן להמיר את קורס "מעבדה בכימיה פיזיקלית" (69313) בקורס זה, הכולל פרויקט והצגתו. מעבדה זו מומלצת במיוחד, ואנו מעודדים את הסטודנטים לבחור בה.

שימו לב: דרישת קדם להשתתפות במעבדה זו: ממוצע 85 בשני הקורסים: כימיה פיסיקלית א' (69163) ו - כימיה פיסיקלית ב' (69301).

למתעניינים ניתן לפנות לבוגר התכנית שלמד מעבדה זו בעבר - דניאל חייקלסון  daniel.khaykelson@mail.huji.ac.il
 

פירוט התכנית:

 

שנה א' סמסטר א' – הרצאות חוקרים מהמכון. חוקרים שונים מהמכון ירצו בפני הסטודנטים אחת לשבוע על הנושאים הנחקרים במעבדותיהם. המטרה: לחשוף את התלמידים בשפה פשוטה לחוקרים ולתחומי המחקר שלהם. 

 

סמסטר ב' – הכנה להרצאת סמינריון. בתקופה זו יחברו הסטודנטים לחוקרים מהמכון שישמשו כחונכים. החונך ינחה את הסטודנטים בקריאת מאמרים, התמצאות במאגרי מידע מדעיים, ויכין אותם לקראת מתן הרצאה בתום הסמסטר על תחום מחקרי אליו נחשף הסטודנט תוך קריאת המאמרים והדיון בהם. בסוף סמסטר ב' יתקיים יום הרצאות מרוכז שבו ירצה כל סטודנט על אחד מנושאי
המחקר אליהם נחשף במסגרת החונכות. במהלך שנה א', יתקיימו סיורים במעבדות המחקר במכון לכימיה, במטרה לחשוף את הסטודנטים לעבודת המחקר היומיומית, ולאפשר היכרות מעמיקה יותר עם קבוצות המחקר השונות.

 

בסמסטר א' בשנה ב'– הרצאות חוקרים מהמכון ומציאת מנחה לפרויקט אתגר. הסטודנטים מוזמנים להצטרף לסטודנטים של שנה א' ולשמוע הרצאות נוספות אותן לא שמעו בשנה הקודמת.

 

בנוסף, על כל סטודנט לפנות באופן עצמאי לחוקרים אשר יהיה מעוניין להשתלב במעבדתם, ולמצוא לעצמו מנחה לפרויקט אתגר. עד תחילת סמסטר ב' יש לסכם הנחייה עם מנחה וליידע את ראש התכנית.
בסמסטר ב' - תחל השתלבות במעבדת מחקר. הסטודנטים ישתלבו במעבדת המחקר של המנחה שלהם, ויחשפו למחקר ולשיטות העבודה בקבוצה. בנוסף, יתחילו לאסוף חומר רקע שיכין אותם לקראת עבודת המחקר העצמאית שלהם. בסוף סמסטר ב' יתקיים יום הרצאות מרוכז שבו יציג כל סטודנט את תכנית המחקר העתידית שלו ואת שיטות העבודה בהן יעשה שימוש. הצעת המחקר תוגש גם בכתב בפורמט מובנה קצר. 

 

בשנה ג' יחל מחקר מודרך וביצוע פרויקט מחקר לאורך השנה במעבדת המנחה. תוצאות הפרויקט תוצגנה בשני אופנים: א. הצגת פוסטר מדעי במסגרת יום הפקולטה כמקובל בכנסים מדעיים. ב. הרצאת סמינריון שתוצג לקראת סוף סמסטר ב' בפני המנחה, ראש התכנית ותלמידי התכנית. בתום הסמסטר יגיש התלמיד עבודה מסכמת בכתב בפורמט מאמר. הציון הסופי יבוסס על העבודה בכתב, הרצאת הסמינריון, והערכת המנחה על העבודה במעבדה.

 

לפרטים נוספים ניתן לפנות לראש התכנית: פרופ' דני פורת danny.porath@mail.huji.ac.il  מרכזת אדמיניסטרטיבית - גב' סיון ניר:  sivan.nir@mail.huji.ac.il.

 

 

 

 

הצטרפות לתכנית בשנה ב': ניתן להצטרף לתוכנית בשנה ב' לתואר. תנאי הקבלה לתכנית: ציון ממוצע 85.
תלמיד המתקבל לתכנית מחויב בהשלמת היקף הנ"ז בהתאם למסלול החדש. תלמידים שהתקבלו לשנה ב' מחוייבים בלימוד הקורס: "סמינריון משלים שנה ב' - אתגר כימיה" (69990). 

על תלמידי התכנית לעמוד בתנאי המעבר כלהלן על מנת להמשיך בלימודיהם בה:

  1. תנאי מעבר משנה א' לב' : ממוצע 82 לפחות.
  2. תנאי מעבר משנה ב' לג': ממוצע 85 לפחות.

 

 

 

 

 

 

*** לא תתאפשר קבלה לשנה ג' בתכנית.

 

 

 

כמו כן תלמידים שיבחרו שלא להמשיך בתכנית, יוכלו לקבל הכרה בנ"ז הקורס: "סמינריון שנה א' - אתגר " (69161) לללימודיהם בחוג לכימיה, בתחנת יציאה מוגדרת אחת: בין שנה א' לשנה ב'.
תלמידים שיפרשו מהתכנית בין שנה ב' לג' - לא יקבלו הכרה בנ"ז לצורך לימודי התואר בכימיה ויחוייבו בהשלמת הנ"ז בחוג.

 

  



בעלי תפקידים בחוג

ראש החוג
פרופ' דניאל הריז
daniel.harries@mail.huji.ac.il
קבלה בתיאום מראש, ניתן לקבוע פגישה באמצעות  דורית פחימה, מזכירות החוג לכימיה - מטה. 


מזכירה לענייני הוראה

אילונה גז'ילייבה
בנין לוס אנג'לס חדר 105,טל' 02-6585273

ilonag@savion.huji.ac.il



מזכירה לענייני תלמידים

דורית פחימה 

בנין לוס אנג'לס חדר 105,טל' 02-6585267

doritpa@savion.huji.ac.il

שעות הקבלה במזכירות החוג: ימים א' - ה' בין השעות: 8:15 - 12:00 , 13:00 -15:15  



יועצי בוגר:
יועץ שנה א' - פרופ' דניאל הריז
daniel.harries@mail.huji.ac.il

קבלה בתיאום מראש, ניתן לקבוע פגישה באמצעות  דורית פחימה, מזכירות החוג לכימיה - מעלה.

יועץ שנה ב' - ד"ר מתן הורביץ
mattan.hurevich@mail.huji.ac.il
בניין לוס אנג'לס, חדר 312  טל': 02-6586201
לפי תיאום מראש.

יועץ שנה ג' - פרופ' גיל שוהם
gil2@mail.huji.ac.il
בניין ברנדמן, חדר 202
יום ב' בין השעות: 14:00-16:00
יום ה' בין השעות: 14:00-16:00
 
















     
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

תנאי מעבר משנה לשנה

כמפורט בסעיף  11 בנהלי הוראה ולימודים באתר הפקולטה למדעי הטבע: http://www.science.huji.ac.il/he/teaching-procedures  ולהלן:

 

בפקולטה למתמטיקה ולמדעי הטבע מעבר של תלמיד משנה לשנה יאושר בתנאים הבאים:

 

1. עבר בהצלחה קורס ממוחשב בטיחות עד תום שנה א' (לתלמידים החייבים בקורס זה)

2. השיג ציון 60 ומעלה בכל אחד מהקורסים.

2.1 תלמיד אשר נכשל (או לא נבחן) בקורס חובה אחד במסלול אליו שייך, זכאי לעלות שנה   ובתנאי שממוצע הציונים בקורסי החובה הוא 60 ומעלה.

2.2 תלמיד אשר נכשל (או לא נבחן) ב-2 קורסי חובה במסלול אליו שייך, זכאי לעלות שנה ובתנאי שממוצע הציונים בקורסי החובה הוא 70 ומעלה.

2.3 תלמיד אשר נכשל (או לא נבחן) ב-3 קורסים או יותר, אינו זכאי לעלות שנה.

2.4 תלמיד אשר ממוצע ציוניו פחות מ-60 אינו רשאי להמשיך ללמוד במסלול אליו הוא רשום.


 תלמיד אשר לא עמד בתנאי המעבר רשאי להגיש בקשה מיוחדת לוועדת ההוראה של הפקולטה בצירוף חוות דעת ראש החוג בו הוא לומד. אם בקשתו לא תאושר יופסקו לימודיו.חזרה על שנת לימודים אפשרית פעם אחת בלבד ובכל מקרה לא יורשה התלמיד להירשם לקורסים מתקדמים יותר בשנה זו.

מבנה והיקף הלימודים
 
תנאי מעבר משנה לשנה: ציון 60 לפחות בכל קורס. ציון ממוצע 65 לפחות בין קורסי החובה. 
לא ניתן לשפר ציון של מעבדה בה קיבל התלמיד ציון עובר (מ- 60 ומעלה).
חובה
חובה בחוג
חובה
לימודי מתמטיקה חובה
חובה
לימודי יסוד חובה
חובה
לימודי חובה בשנה א'
חובה
לימודים בשנים ב' - ג'

חובת בחירה

בחירה בחוג

סה"כ בחוג

לימודי תכנות

חטיבה

אבני פינה

חוג נוסף

קורס ספרייה ובטיחות

סה"כ לתואר (מינימום)
חובה בחוגלימודי מתמטיקה חובהלימודי יסוד חובהלימודי חובה בשנה א'לימודים בשנים ב' - ג'חובת בחירהבחירה בחוגסה"כ בחוגלימודי תכנותחטיבהאבני פינהחוג נוסףקורס ספרייה ובטיחותסה"כ לתואר (מינימום)
כימיה חד חוגי מורחב
(מסלול 5010)
12712 (כלול בחובה בחוג)521373 כלול בחובה בחוג8חובה145
כימיה במסלול דו-חוגי
(מסלול 5011)
9412 (כלול בחובה בחוג2-60-41003 כלול בחובה בחוג6חובה134 לפחות
כימיה חד חוגי
(מסלול 5012)
9612 (כלול בחובה בחוג)2-62-61043 כלול בחובה בחוג32 לפחות8חובה144
כימיה והנדסת חומרים מתקדמים בשיתוף עם עזריאלי- מכללה אקדמית להנדסה
(מסלול 5013)
10912 (כלול בחובה בחוג)617 לפחותחובה במסגרת החוג הראשי134
תואר כפול כימיה-רוקחות
(מסלול 5017)
11012 (כלול בחובה בחוג)525811110חובה
כימיה חד חוגי מורחב - אתגר
(מסלול 5020)
137-14012 (כלול בחובה בחוג)2-51423 כלול בחובה בחוג8חובה 150
חטיבה בכימיה
(מסלול 5030)
3535חובה
חטיבה בכימיה לתלמידי מדעי החיים
(מסלול 6036)
3232חובה
כימיה ומדעי כדור הארץ עם התמחות בגיאולוגיה מסלול דו חוגי
(מסלול 8008)
632824363663156
סביבה כימיה במסלול דו-חוגי
(מסלול 8033)
8812 (כלול בחובה בחוג)4953 כלול בחובות החוג לכימיה648-49חובה149-150
לקראת מוסמך
למרות שאין חלוקה של לימודי הבוגר למגמות שונות, הרי כדאי להיות מודעים לכך שבלימודי המוסמך יש חובה לקחת קורסים בהתאם למגמה שהתלמיד בחר. חלק מקורסים אלה (על פי המפורט בלימודי המוסמך) פתוח לתלמידי הבוגר וניתן לקחתם כבר בשנה ג'. סטודנט שנה ג' יוכל לקחת לא יותר משני קורסים מתוך רשימה קורסי חובת מגמה ממגמה נתונה שבתואר מוסמך.
שימו לב: בקורסי המוסמך יתקיים מועד בחינה אחד בלבד. 
האתר נבנה ע"יהפקולטה למתמטיקה ולמדעי הטבע